miercuri, 2 octombrie 2013

Ainol Numy 3G AX1 vs Fly IQ 451: care pe care

În ultimul timp, odată cu creşterea popularităţii accesului la internet de pe telefon şi mărirea în consecinţă a diagonalei ecranului la cote alarmant de mari, graniţa dintre un smartphone şi o tabletă devine tot mai subţire. În lexiconul autorilor de articole tech a apărut şi o denumire pentru a contura etnogeneza unei noi specii de device-uri - phablet. Unii producători de tablete, vădit speriaţi de ofensiva smartphoaanelor în ţarcul celor 7 inchi, au găsit o soluţie: adăugarea chipurilor GSM/3G pentru voce şi date în creaţiile lor. Acum o tabletă de acest gen se diferenţiază de o phabletă doar prin lăţimea marginii. În timp ce la prima aceasta continuă să fie de cca 15 mm pentru a putea fi ţinută de ea, la cea de-a doua margine tinde să dispară de tot, pentru ca cei 7 inchi să încapă cumva nu doar în palma unui baschetbalist.

Pe segmentul dispozitivelor low-end bucuria pe care ne-o oferă producătorii chinezi nu încalcă trendul. Spun asta în cunoştinţă de cauză, deoarece am avut posibilitatea de a testa două dispozitive aparent diferite, dar care la o examinare mai atentă m-au impresionat prin similitudini siameze. Vorbesc aici de smartphone-ul  Fly IQ 451 cu ecran de 5 inchi şi tableta Ainol Numy 3G AX1 cu ecran de 7 inchi. Diferenţa de preţ dintre aceste dispozitive este de cca 50% în (de)favoarea primului. Cauza o constituie în primul rând ecranul LED de 1280x720  (ce raportat la cei 5 inchi ne oferă o densitate de 320 dpi, faţă de LCD-ul de 600x976  /da, da nu 1024 precum se laudă producătorul, probabil 48 de bravi ostaşi au căzut pradă preţului şi marketingului/, care ne oferă doar 160 dpi raportat la cei 7 inchi). În al doilea rând, diferenţa este dată de calitatea senzorilor camerelor de pe bord, care chiar dacă aceştia nu strălucesc pe dispozitivul Fly, sunt cu mult peste ce oferă Ainol, chiar dacă formal este o diferenţă de doar 3 Mpx pentru camera din spate, iar camera din faţă oferă aceeaşi 2 Mpx la ambele dispozitive. Dar egalitatea de Mpx a camerelor din faţă e doar o iluzie, întrucât în aceleaşi condiţii de luminozitate slabă, conlocuitorul de pe celălalt fir al skype-ului vă va vedea dacă folosiţi Fly, şi nu vă va vedea dacă folosiţi Ainol. În plus, în ceea ce priveşte înregistrarea video, dacă camera din spate la Fly îţi oferă posibilitatea să filmezi FullHD în format mp4, atunci Ainol doar HD, şi doar în format 3gpp.

Acum despre asemănări. Ambele dispozitive au acelaşi procesor, cu 4 nuclee de producţie MediaTek, chiar dacă la Fly acesta poartă nume MT6589, iar la Ainol MT8389, caracteristicile sunt identice, probabil primul fiind o versiune specială pentru smartphone consumă un pic mai puţină baterie. În testele Antutu Benchmark  Fly a acumulat 13244 puncte, iar Ainol 13395, diferenţa cred că este dată de optimizările pe care le-a suferit Android-ul 4.2.1 faţă de 4.1.2, şi rezoluţia ecranului smartphone-ului Fly. Coprecesorul GPU este acelaşi PowerVR SGX 544, şi sincer nu cred că numărul de nuclee diferă, chiar dacă este greu să te dumereşti în această privinţă. În rest ambele dispozitive au două sloturi pentru cartele sim GSM, conexiune HSDPA+ (doar pentru una din cartele, pe care o alegeţi şi schimbaţi uşor din setări, fără a fi nevoie să le schimbaţi cu locul), Wi-Fi de 150 Mb teoretici (real cca 50 Mb), Bluetooth 4.0, fără mari opţiuni de valorificare, 1 GB de RAM, card-reader pentru cartele microSD de până la 32GB, şi doar la capitolul spaţiu flash există o diferenţă în favoarea Ainol (8GB faţă de 4 GB). Diferenţa majoră e la capitolul culoare, tableta Ainol vine doar în culoare albă, iar smartphone-ul Fly atât în culoare neagră, cât şi albă. 

Sigur în toate datele astea tehnice se evidenţiază calitatea ecranului smartphone-ului Fly, care merită fiecare jumate de leuţ dat în plus. Redarea culorilor în smartphone-ul Fly IQ451 este uimitor de bună, vie şi plăcută ochiului, pe când despre cea din tableta Ainol mai bine tac, adică mediocritate totală, un contrast redus până la inexistenţă şi frecvenţă enervantă de reînnoire. În final vom remarca că tableta Ainol are integrat 9 senzori, pe când smartphone-ul  Fly doar 3. Faza este că, că cel puţin senzorul de lumină şi de apropiere au rămas în tableta Ainol doar la nivel circuitului, adică stabilirea luminozităţii ecranului în dependenţă de condiţiile de lumină din ambient şi stingerea ecranului la apropierea aparatului de ureche nu funcţionează, pe când la Fly toţi senzori sunt funcționali, inclusiv aceşti doi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.