duminică, 11 august 2013

Top gadgeturi cu WiFi disponibile în Republica Moldova

Conectarea la reţeaua globală prin tehnologia WiFi a calculatoarelor, telefoanelor sau tabletelor demult nu mai este un moft, ci o necesitate. Treptat observăm şi o altă tendinţă, de a integra module WiFi şi în gadgeturi fără "neinteligente". Pentru producători, care încearcă astfel să compenseze diminuarea vânzărilor, prin convingerea cumpărătorului că a venit timpul să schimbe "vrabia" din mână pe "piţigoiul" de pe raft, e un argument publicitar important. Şi într-adevăr te cuprinde o adevărată curiozitate ce ar putea să facă un frigider, spre exemplu, prevăzut cu WiFi. Doar nu o să comande online produsele pentru tine, sau poate ba?

Despre ce poate face un gadget "neinteligent" cu WiFi-ul din dotare producătorii de regulă încearcă să ne informeze prin fraze generaliste, care pot fi interpretate foarte larg, dar care până la urmă se reduc la nişte funcţii mai mult banale, decât cu adevărat necesare. Să le luăm pe rând.

Aparate de fotografiat şi camere video cu WiFi.  

 

Tendinţa de a integra WiFi în acest tip de gadgeturi reprezintă un rezultat al creşterii popularităţii telefoanelor inteligente şi a numărului de pixeli din senzorii de imagine incorporați. Calitatea imaginilor, chiar dacă nu se ridică încă la nivelul aparatelor specializate, oferă deţinătorilor de smartphone-uri atâtea alte avantaje (distribuire directă pe reţelele de socializare, expediere prin Skype sau stocare pe serverele de stocare online, difuzarea fluxului video în timp real etc. etc.), încât mulţi sunt gata să închidă ochii pe pierderile la capitolul calitate. Cel mai mult au de suferit aparatele de fotografiat şi camerele video pentru începători. Însă încorporarea WiFi-ului în acestea înseamnă automat o creştere sesizabilă a preţului. De aceea producătorii preferă să încorporeze WiFi în produsele din categoria high-end. Însă, chiar şi aşa posibilităţile oferite de modul WiFi la multe produse de acest gen sunt oarecum banale, şi necesită vrei nu vrei accesul la un dispozitiv "inteligent". De aceea cei de la Samsung au schimbat abordarea, şi au încorporat în modelul Galaxy Camera nu doar WiFi-ul şi Bluetooth-ul, adică "intestinele" smartphoanelor, ci şi partea "inteligentă", care costă binişor, cam 7500 de lei, chiar şi la un distribuitor oarecum onest. Ceilalţi producători, specializaţi mai profund în acest domeniu oferă WiFi, alături de aplicaţii pentru Android şi iOS, oarecum arătând prin aceasta că nu doresc să complice. Din categoria aparatelor de fotografiat cu WiFi aşa menţiona în special seria NEX-5, 6 şi 7 a celor de la Sony, care oferă o calitate bună a imaginilor, şi, parţial, dacă e să faci anumite eforturi, te scutesc de necesitatea apelării la un smartphone. Aceste la fel pot fi găsite la Chişinău, însă la distribuitor mai puţin modest, şi de aceea şi preţurile sunt oarecum pipărate. La capitolul camere video, Sony oferă câteva modele cu WiFi (HDR-AS15) însă doar pentru partajare a filmelor, însă tot doar prin intermediul smartophone-ului şi a aplicaţiei PlayMemories.Puteţi apela şi la soluţiile celor de la Canon (Canon LEGRIA HF-M56 sau Canon LEGRIA HF-R36), sau Samsung (Samsung HMX-QF30BP/XER).

Spaţiu de stocare cu WiFi. 

 

Dacă deja aveţi un aparat de fotografiat sau cameră video fără WiFi, puteţi să-l dotaţi cu WiFi printr-un card SD de stocare, special proiectat cu astfel de modul. Însă variante pentru cei ce locuiesc la Chişinău nu sunt multe, fiind disponibile în special produsele Transcend de 16 şi 32 GB, la un preţ de referinţă de 652 şi 931 lei. Există însă şi dispozitive autonome de stocare, prevăzute nu doar cu WiFi, ci şi cu acumulator propriu. La Chişinău puteţi găsi în speţă modele Silicon Power Sky Share H10, de 500 şi 1000GB (respectiv 1590 şi 2067 lei). Dacă vreţi mai mult spaţiu, şi nu insistaţi pe mobilitate, atunci aveţi nevoie de un NAS. Un model disponibil la Chişinău este Synology DS213air, pentru care pregătiţi 5267 lei, şi încă cam tot atât pentru cele două HDD 3,5" sau 2,5" cu care doriţi să-l "dotaţi", şi puteţi avea până la 8TB de spaţiu disponibil prin WiFi. Modele disponibile la noi chiar dacă nu rup gura târgului printre modele oferite de alţi producători, dar cel puţin la preţ mi se par rezonabil de scumpe.

Imprimante cu WiFi. 

 

Se întâlnesc tot mai des, inclusiv modele Jet şi Laser. Consider că puteţi dori mai ales modelele cu scanner incorporat (multifuncţionale), astfel ca nu doar să imprimaţi, ci şi să scanaţi de la distanţă. Modele din această categorie disponibile la Chişinău: pentru imprimare alb-negru Canon i-Sensys MF4780W  (4794 lei), iar color HP LaserJet Pro 100 Color MFP M175nw (6369 lei) sau HP LaserJet Pro 200 Color M276nw (7961 lei). Cel puţin pentru imprimantele HP, găsiţi în GooglePlay aplicaţii care să vă permită să imprimaţi şi scanaţi direct de pe tabletă sau telefon.

Televizoare şi media-playere pentru TV cu WiFi. 

 

Aici gama de produse disponibile e de-a dreptul foarte largă, însă trebuie să recunoaştem că aceste dispozitive nu mai sunt "neinteligente", ele având în inima lor tot procesoare, chiar dacă foarte limitate, de tip RISC. Puteţi opta pentru Toshiba 40L7335DG (11624 lei) sau Samsung UE37D6100 (9999 lei + costul adaptorului WiFi), sau multe altele, în dependenţă de diagonala dorită, şi tipul matricei. Dacă deja aveţi un televizor fără WiFI, puteţi achiziţiona un media-player cu WiFi: DUNE HD TV-102W spre exemplu costă doar 1563, iar fratele să mai mare DUNE HD TV-303D - 2880 de lei.

Şi electrocasnicele devin tot mai gadgetizate, găsim module WiFi incorporate în aparate condiţionate (Samsung AQV12KBB), şi poate ajung şi frigiderele Samsung RSG309AARS. Până atunci mai visăm la maşini de spălat şi cuptoare cu microunde cu WiFi. Dorinţă să fie, că cei de la Samsung, o fac şi pe asta, dacă nu cumva deja au făcut-o, şi nu ştiu eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.