miercuri, 15 ianuarie 2014

Panasonic KX-PRW110: joncţiunea dintre fix şi mobil

Încă perioada timpurie a telefoniei mobile, deosebit de populare erau şi cele casnice fără fir, de regulă Panasonic, care aduceau în casa moldoveanului AOH-ul şi robotul, care răspundea într-o engleză perfectă apelanţilor cu nişte fraze "învăţate pe de rost". Ţin minte că pe la ţară, ţăranii noştri mai descurcăreţi umblau prin grădină cu haimanaua de aparat, ca să nu scape apelul celor dragi. Şi acum păstrez un model de acela, care folosea undele de 900Mhz şi cântărea cât 4-5 telefoane mobile, tot din perioada ceea, cu acele de astăzi nu mai compar. E funcţional, doar că la preţul acumulatorului inclus am preferat să iau un aparat obişnuit, simplu până la obrăznicie.

De atunci tot urmăream ce se întâmpla pe această piaţă defunctă, şi mă lua plictiseala. Dar iată că anul nou a venit cu o descoperire plăcută. Cei de la Panasonic în sfârşit s-au prins că în epoca Android-ului, să produci aparate fără procesoare ARM, chiar şi pentru telefonia fixă e o crimă la adresa progresului. De aceea au decis să îmbine utilul cu plăcutul, şi au lansat două modele de telefoane mobile, cu fix integrat: KX-PRX120 şi KX-PRX150. Ambele sunt destul de primitive în comparaţie chiar şi cu smartphoanele noname chinezeşti, dar în schimb aduc ceva absolut nevăzut la capitolul telefonie fixă. În condiţiile în care Moldtelecom introduce cu paşi de melc sovietic inovaţiile în domeniul telefoniei fixe, se poate afirma chiar că funcţiile înghesuite de cei la Panasonic în aparatele lor îşi depăşesc epoca. De fapt afirmaţia e valabilă chiar şi pentru aparatul cela vechi din șopron, dar asta e deja o altă discuţie...

Desigur, aşa cum metişii ăştia tehnologici, au generat şi apariţia în vocabularul nostru a unor termeni noi-nouţi, gen phabletă, presupun că încrucişarea dintre mobil şi fix trebuie să aducă la apariţia unui termen nou, gen Dectomobil, sau poate fixomobil... bine recunosc nu mă pricep la conjugări şi marketing, de aceea îi las pe alţii să facă acest lucru. Eu în general vroiam să mă opresc la un cu totul alt model a celor de la Panasonic, predecesorul modelelor amintite, care mie mi se pare exact direcţia în care urmau să-şi cumuleze eforturile cognitive inginerii niponi, şi anume KX-PRW110, şi fratele acestuia KX-PRW120 (care face diferenţa digitală pentru nostalgicii robotului). Din păcate pe pagina română a situl companiei Panasonic aceste modele încă nu sunt disponibile, pur şi simplu încă nu au găsit pe nimeni din urmaşii lui Decebal şi Trăian dornic ca "să fie închis în cutiuţă", sau pur şi simplu cei de la marketing consideră că românii nu au nevoie de aşa ceva. 

Modelul KX-PRW110, pe care am avut ocazia să-l ţin în mâini, e o versiune pentru piaţa ucraineană, dar mai degrabă CSI, deoarece majoritatea funcţiilor sunt tocite pe limba rusă şi alfabetul chirilic. E adevărat că în meniul Limbi ale interfeţei, am găsit şi "moldoveneasca", dar alte funcţii precum Anunţarea prin voce a ID-ului apelantului suportă doar caractere chirilice. Ca să vezi rusoaica "închisă în cutiuţă" nu citeşte buchii latineşti, deloc. Pf... În schimb aparatul are WiFi, ghiciţi pentru ce. Ca să se conecteze la router şi să distribuie linia fixă printr-un fel de uPNP. Panasonic oferă şi aplicaţii pentru Android şi iOS, care odată instalate pe smartphone, îl transformă într-un KX-PRX150, doar că mult mai avansat, deja de la caz la caz, depinde ce aţi cumpărat. Şi doar atât? Ei dacă nu vă ajunge, staţia de bază mai poate fi folosită pe post de WiFi repeater, adică dacă aveţi probleme cu acoperirea acestuia prin casă, veţi prinde doi iepuri dintr-o împuşcătură. Un repeater mereu conectat la priză, care consumă 2W şi te lasă şi să vorbeşti la fix fără fir. Sună ok. Acum desigur aceea care stau bine cu VPN-ul şi alte tuneluri virtuale securizate s-au gândit şi la ceva de genul unui SIP, dar când stau şi mă gândesc, mai bine devii abonat telefonie fixă la Starnet, fără să-ţi complici viaţa.

În concluzie pot spune că modelul KX-PRW110, chiar dacă pare mai aproape de tehnologiile moderne, păstrează sfânt unele specificaţii din epoca pietrei: ecran cu puncte vizibile, chiar dacă color, sonerii midi, lipsa totală de inteligență şi aplicaţii suplimentare. Dar în schimb îţi oferă posibilitatea să-l ascunzi undeva în dulap, şi să uiţi de el, de sigur după ce ai conectat smartphoanele din casă la el, ca să poţi prelua şi efectua apeluri "fixe".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.