duminică, 16 noiembrie 2014

ASUS AC-66U: impresii locale

Conectarea la reţea a devenit un must have pentru mai toate gadgeturile, tot mai mult chiar şi din clasa electrocasnicelor. Producătorii au luat-o înainte cu tehnologiile, chiar dacă neuniform, introducând inovaţiile în produsele lor de top, pe care le comercializează în număr limitat, dar e adevărat la un preţ cam deocheat.

Despre un astfel de produs voi vorbi în continuare, Asus AC-66U, un router wifi ce suportă noile tehnologii de transmitere a datelor fără fir până la un teoretic 1750 Mb/s. Sigur Asus nu este tocmai specializat în reţelistică, de aceea o cam dă în bară chiar şi acolo unde nu ar trebui. Dar linia de routere Wifi nu este tocmai un domeniu nou pentru firma taiwaneză, de ceea unele tehnologii proprii au fost totuşi puse la punct şi aduse la un nivel acceptabil din punct de vedere al uşurinţei de interacţiune. Un astfel de exemplu este sistemul de operare AsusWrt pe care îl implementează în routerele sale de ceva timp şi care a fost tocmai acel atu în favoarea căruia am făcut alegerea, în detrimentul unor produse ale altor producători, mult mai ieftine. 

Până la acest moment am utilizat un router TP-link, pe care rula DD-Wrt, un sistem de operare destul de elaborat, cu multe opţiuni, dar pe care îl convingi să facă ce doreşti, doar citind zeci de forumuri şi din a zecea încercare. Voi porni de la faptul că routerul ASUS AC66U e unul destul de mâncăcios, chiar dacă are o sursă de alimentare cu nivel de eficienţă V, consumă circa 10Wh, dublu faţă de predecesor. Cu modulul WiFi închis consumul constituie 7Wh, câte 1,5Wh pentru fiecare diapazon, adică dacă nu aveţi dispozitive care să funcţioneze pe lungimea de bandă de 5GHz, îl puteţi dezactiva pentru niţică economie, fără a atinge funcţionalitatea diapazonului de 2,4GHz. Apetitul de energie e de la sine înţeles: 128 MB flash NAND, 256 MB RAM, procesor Broadcom BCM4706 de 600 MHz, faţă de Atheros AR9132@400MHz cu 32MB RAM şi 8MB flash NAND. În plus, cele două porturi USB ale routerul ASUS au destulă putere pentru a alimenta un HDD extern de 2,5" fără sursă suplimentară, chiar dacă nu au interfaţă USB 3.0. Oricum pentru un dispozitiv pe care-l vrei mereu în priză e cam mult. Ar însemna lunar în medie 7 KWh,  adică vreo 11 lei, nu mult, dar se adună, dacă le ia-i pe toate la număr. E regretabil, luând în calcul că dispozitivele celor de la D-Link, iar recent chiar şi de la TP-Link, sunt prevăzute cu tehnologii gen Green Ethernet, care fac economie substanţială dacă nu au clienţi conectaţi. Chiar cu niciun client LAN conectat, consumul rămâne acelaşi, chiar dacă switch-ul folosit e BCM53125, care suportă IEEE 802.3az. ASUS nu spune nimic despre acest aspect pe pagina oficială a produsului, semn că problema e în ASUS WRT. Probabil pentru taiwanezi Eco nu e o prioritate, cel puţin în domeniul produselor de reţea.

Ce ai în schimb. Dacă eşti la Starnet poţi fără probleme să înlocuieşti routerul D-link DIR-100, precum am făcut eu, şi să ai la un port (sau două) IPTV, şi la celelalte trei (sau două) + Wifi  - Internet.  Şi da, diferenţa s-a simţit, pingul s-a micşorat considerabil, astfel că paginile web se deschid  momentan, şi nu mai stă browserul la taifas vreo două-trei secunde cu serverul ca înainte. De viteză nu ştiu, e ceva mai greu de evaluat la contractul pe care îl am, poate doar acei cu 1Gb/s ar simţi diferenţa. Şi totul doar la un click distanţă, fără ghiduri sofisticate în limbaj tehnic greu accesibil. Mă rog dacă ştii VID-urile, căci diferă, poate fi şi 58 la internet. Dacă nu le ştii, nu îţi rămâne decât să încerci un atac de dicţionar, evident trebuie să ştii a număra măcar până la 100.


Acelaşi lucru cu VPN, care îţi permite să utilizezi serviciile de telefonie SIP şi webTV oferite de Starnet, nu doar acasă, ci oriunde în lume, evident având la dispoziţie o conexiune viabilă la internet, şi acasă routerul conectat, cu serviciul VPN activat. Aici aveţi două opţiuni VPN prin PPTP, mai vulnerabil dacă aveţi "prieteni" hackeri, şi cel cu criptare OpenVPN, de regulă mai greu de configurat, doar că aici ASUS face el toată treaba, fără a fi necesare instrumente suplimentare de generare a certificatelor... Dacă aş fi Snowden acest moment mi-ar trezi suspiciuni, dar cum nu sunt, dorm liniştit.

Desigur, la momentul scrierii acestui articol, Routerul (F/W 3.0.0.4.376.3602) are încă numeroase buguri. Imprimanta conectată la router încarcă documentele câteva minute bune, înainte de a le imprima, la routerul TP-link aşa problemă nu existau. Dacă veţi conecta un card sd (am încercat vreo trei), prin adaptor USB (am încercat vreo trei), e posibil să pierdeţi tot ce aveţi pe el, deoarece din anumite cauze deteriorează Sistemul de Fişiere, la HDD-uri externe şi discuri flash USB astfel de probleme nu se observă. Puterea de penetrare a WiFi-ului la fel pare mai mică decât la TP-link, cel puţin la db, căci la viteză e mai greu de estimat. Asta chiar dacă cei de la ASUS se laudă cu diferite tehnologii de îmbunătăţire a semnalului, dar probabil e vorba de spaţii fără pereţi armaţi. Nu am observat alte deosebiri de configurare faţă de routerul TP-link, care între timp a devenit switch cât ai scrie:
swconfig dev rtl8366rb vlan 1 set ports '0 1 2 3 4 5t'
stopservice lan
startservice lan